Passion
Div. onderwerpen
2

Passion 2016: lang leve de kijkcijfers!

Stefan J. Bos weet als ervaren en breed geïnformeerde journalist Stefan de actualiteit heel goed te duiden en daarover zonodig bloemrijk te informeren. Hij staat daarbij altijd pal voor wat het Woord Gods te vertellen heeft.


Passion voor entertainment

En ik maar denken dat De Kruistocht de vreselijkste lijdensweg en vernedering was die een Mens ooit heeft meegemaakt. Dat Jezus met Zijn dood aan het kruis mijn schulden heeft afbetaald. En dat ik door de opstanding van Christus Jezus uit de dood en door geloof in Hem, de opgestane Heer, een nieuwe schepping werd en eeuwig leven kreeg. Maar ja, toen kende ik The Passion nog niet. Van de Entertainment Omroep.

Live televisie spektakel

Terwijl ik nadenk over het live televisie spektakel in Amersfoort wordt er geroepen: “Zwaar hoor, zo’n kruis!” Ik kan mijn verbazing nauwelijks onderdrukken. Honderden mensen doen mee. Met zijn allen moet dat mooie lichtgevende kruis, zeker in ploegen, toch wel te dragen zijn? Bovendien is er koffie en thee. Voor een euro zag ik. Ondernemers draaien goed.

Zou Jezus ook even zijn gestopt voor een kopje koffie of andere versnapering onderweg? Volgens mijn Bijbel — maar ja wie heeft het daar nog over — niet. Het ruw houten kruis was zo zwaar dat de al gemartelde Jezus op de grond viel. Voor aanvang van de donderdagavond show (op Goede Vrijdag uitzenden is moeilijker vlak voor het vrijheid-blijheid weekeinde) zei Martijn Fischer, die Jezus speelt, dat The Passion dit jaar ‘extra lading’ krijgt door de gebeurtenissen in België.

De Kruistocht een ode aan…

“Het is ook een beetje een ode aan Brussel en aan Johan Cruijff”. Wel ja joh. Ik denk dat de Heere Jezus dat er nog wel bij kan hebben. Sinds wanneer is De Kruistocht eigenlijk een ode aan wie of wat dan ook in deze wereld? Ik dacht juist dat gelovigen in de opgestane Heer daarvan waren ontrokken. Volgens de Bijbel althans. “Want al wat uit God geboren is, overwint de wereld; en dit is de overwinning, die de wereld overwint, namelijk ons geloof,” meldt 1 Johannes 5:4.

Zoals elk jaar is er voor een aantal bekende Nederlanders een rol weggelegd in The Passion. Moet vooral Engels zijn die titel. Klinkt lekkerder. En bovendien blijken de artiesten best een Passion te hebben voor Jezus. Of voor Maria. Of zoiets. Of entertainment. Arjan Lock, de baas van wat ooit de Evangelische Omroep was geeft tekst en uitleg: “Je zoekt naar een vorm om het verhaal te vertellen. Kijk, mensen die naar de kerk gaan, kennen het verhaal wel. Die moeten vooral blijven gaan en daar met elkaar het inhoudelijk verdiepende gesprek aangaan. Maar wij maken The Passion voor een breder publiek, mensen die niet in de kerk komen en misschien wel niets van het bijbelverhaal weten,” zegt hij aan het AD. Met gesloten Bijbel. Die teksten passen niet langer in het concept.

“Stimuleren om na te denken over dat verhaal”

Lock: “We willen hen stimuleren na te denken over dat verhaal. De Nederlandstalige muziek gebruiken we om dat voor elkaar te krijgen.” Wow. Nederlandstalige muziek. Het ‘wij hebben een Woord voor de wereld’ van de EO oprichters is niet modern. Geef mij maar een Engelenkoor en Gods Woord en Teksten. En tussendoor kijk ik nog even naar de prachtige uitzending rond de overleden Johan Cruijff . Ik hoop dat hij Hem gevonden heeft. Ik zeg het Cruijff dan graag na: “Elk nadeel heeft zijn voordeel”.

Passion Kater

Als dit Goede Vrijdag is, laat het goede dan maar weg voor mij: ik stond op met hoofdpijn. Had waarschijnlijk de volume knop te hard op tv spektakel The Passion van de Entertainment Omroep afgestemd. Ik wilde net een paashaas slachten, toen er een gedachte bij mij opkwam: “Zouden er ook zoveel kijkers zijn voor een The Passion 360?” Een vrolijke moderne musical over de dood van politicus Pim Fortuyn.

Misschien kan de kalende sportverslaggever Jack van Gelder of de Jezus speler van dit jaar de rol van Fortuyn doen. En dan doen we het jaar daarop hetzelfde over de doodgestoken filmmaker Theo van Gogh. De serie kan lang mee. De 75ste verjaardag van het einde van de Holocaust komt eraan. Misschien kunnen we een trein nabouwen die naar een kamp reed. Om onschuldige Joden te vergassen. “Denk niet wit, denk niet zwart, denk niet zwart wit…” Mooi nummer lijkt mij daarbij.

Veel ongelovige kijkers en BN’ers

Dan profeet Mohammed. Die stierf ook. Niet voor mij. Of u. Maar goed kniesoor die daar op let. Lijkt mij prachtig. Ergens in Amsterdam of de Haagse Schilderswijk? Wie zou Mohammed willen spelen? Ik heb de advertentie tekst al klaar: “Gezocht: vrolijke, op camera aantrekkelijke, man die niet bang is om te worden omgebracht door mensen die vinden dat je Mohammed niet mag uitbeelden.” Of mag dit niet, maar Jezus vernedering en Zijn kruistocht ‘uitbeelden’ wel? Omdat dat toch al een oud verhaal is en de vele ongelovige kijkers en BN’rs het mooi vinden mits niet te ingewikkeld met Bijbelse teksten? En christenen niet protesteren en hooguit een andere zender aanzetten? Nee joh. Vast niet.

Nou niet komen met het argument dat in tegenstelling tot de genoemde mensen Jezus kwam om de wereld te redden zodat een ieder die in Hem gelooft eeuwig leven heeft. Want dat staat in de Bijbel die de ongelovigen liever dicht laten. Nee nu geen Johannes 3:16. Tijd voor iets nieuws. Misschien kan EO directeur Lock vast een locatie in de Schilderswijk boeken? En het mediapark voor de Fortuyn opname moet geen probleem zijn. Fijn. Heel fijn. Of zoals Geert Wilders zei: “Dan gaan we dat regelen.”


Passion 2016: lang leve de kijkcijfers!

2 reacties op "Passion 2016: lang leve de kijkcijfers!"

  1. Het is inmiddels 2019 en er komt weer een editie van de Passion, dit keer in Dordrecht. Zo is het inmiddels een traditioneel terugkerend wij samen goedgevoel evenement geworden. De plaatselijke middenstand dacht ook de omzet op te vijzelen, en heeft bijvoorbeeld Passion gebak gemaakt. Dat vond EO c.s. inbreuk op het merkenrecht. Het merk Passion.

    1. Moest gelijk denken aan: En Jezus ging in den tempel Gods, en dreef uit allen, die verkochten en kochten in den tempel, en keerde om de tafelen der wisselaars, en de zitstoelen dergenen, die de duiven verkochten. Jammer, had nog wel speciaal ingezegend Passion-brood en Passion-wijn willen leveren tegen een leuke vergoeding…, maar dat gaat dus niet. De Here Jezus heeft de exclusieve rechten rondom The Passion kennelijk aan de EO (Economische Omroep) overgedaan…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *