Toegevoegd

Over de auteur

Wim de Goeij

Ik geloof al wat de Heer gesproken heeft in Zijn Woord de Bijbel. Als wedergeboren kind van God is het mijn doel dat Woord te onderzoeken en goed te verstaan. Ik hou niet van religie en ben niet verbonden aan enige denominatie.

Gerelateerde berichten

4 Reacties

 1. 1

  Mark

  Spijtig dat de schrijver van het stukje niet de moeite heeft genomen om zijn eigen denominatie te overstijgen en daadwerkelijk een neutraal onderzoek te doen naar het fenomeen heilig en zaligverklaringen. Nu blijft het een hooghartig en oppervlakkige veroordeling van iets wat hij overduidelijk niet kan of wil snappen.

  Reply
  1. 1.1

   Vlichthus

   Ik behoor niet tot een denominatie en neutraal onderzoek van de Bijbel maakt simpel en onomwonden duidelijk dat het heilig- en zaligverklaren in de RK niet conform de Schrift is. Dat is niet moeilijk te snappen en er is ook niets hooghartigs aan. Ik geef gewoon mijn mening, meer kan ik en wil ik niet doen. Daarbij staat het een ieder uiteraard geheel vrij om daar mee eens of oneens te zijn.

   Reply
 2. Pingback: Zalig- en Heiligverklaring - Alleen Geloof - Sylvia Arlar-Simonse

 3. 2

  hoc est

  Mark schreef:
  “Nu blijft het een hooghartig en oppervlakkige veroordeling van iets wat hij overduidelijk niet kan of wil snappen.”

  Het is de hardheid des harten, om maar eens taalgebruik te hanteren dat in bepaalde `gristelijke` kringen in stand gehouden wordt. Van de H. Augustinus is de uitspraak: Als je het niet gelooft dan zul je het ook niet begrijpen.

  Vluchthuis schreef:
  “en neutraal onderzoek van de Bijbel maakt simpel en onomwonden duidelijk dat het heilig- en zaligverklaren in de RK niet conform de Schrift is.”

  Dit is de houding van een een sola scripturist, dat idee kwam van Luther, dat de bijbel alleen voldoende is. Nu ruim 500 jaar later zijn er duizenden en nog eens duizenden denominaties, inclusief de jezus_ik_en mijn bijbel christenen. Deze mensen hebben allemaal een neutraal onderzoek gedaan, maar komen tot andere- zelfs tegenstrijdige- conclusies. En zeggen allemaal geleid te zijn door de (zelfde) geest. Het zijn opinies en hebben geen enkel gezag in de ene gemeente die Jezus gesticht heeft in Mat. 16, 18. Aan deze gemeente is het gezag en de macht geschonken om te binden of te ontbinden. Daarom heeft Jezus ons een gemeente achtergelaten, die het laatste woord heeft in zake van geloof en moraal. Jezus heeft beloofd haar in waarheid te bewaren en de poorten van Hades zullen haar niet overweldigen. Deze gemeente bestaat nog steeds tot op de dag van vandaag en van haar hebben we het nieuwe testament gekregen op het einde van de vierde/begin vijfde eeuw. Deze gemeente heeft uitgemaakt welke boeken het nieuwe testament omvat en aan de gemeente opgelegd dat deze verzameling boeken het Woord van God is. Veronderstel dat al die christelijke groeperingen/individuen uit zouden moeten maken welke boeken er in het nieuwe testament opgenomen moeten worden, dan zou geen enkel nieuw testament meer dezelfde boeken bevatten. Luther heeft geprobeerd een aantal boeken uit het nieuwe testament te verwijderen. Vanwege het neutrale onderzoek natuurlijk. De ene gemeente die ons het nieuwe testament heeft gegeven kent ook het gebruik van heilig- en zaligverklaringen. Dat komt omdat er naast een schriftelijke traditie ook en mondelinge traditie is, waarvan de H.Paulus zegt om deze stevig vast te houden. Niet de bijbel, maar de ene gemeente (die Jezus gesticht heeft in Mat 16, 18) is de zuil der waarheid voor wat wij moeten geloven. Sola Scriptura is niet te vinden, niet in de schriftelijke traditie, en ook niet in de mondelinge traditie van de gemeente die inmiddels bijna 2000 jaar oud is..
  Groet

  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2018 Stichting Vlichthus Wim de Goeij